Για να βρίσκεσαι εδώ και να διαβάζεις αυτές τις αράδες δύο τινά συμβαίνουν: είτε ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις εισόδημα από το διαδίκτυο – και ταυτόχρονα ελευθερία μετακίνησης (location independence), είτε σου αρέσουν πολύ τα ταξίδια.

Η πλειοψηφία, όσων τουλάχιστον έχουν δείξει ενδιαφέρον στο πως ακριβώς ζούμε την ζωή μας (εγω και η Τζένη) δυσκολεύονται να αντιληφθούν το πρώτο σκέλος της εξίσωσης, ήτοι το πως μπορεις να αποκτήσεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα μέσω διαδικτύου, ωστόσο, το να δουλεύεις ενόσω ταξιδεύεις, είναι στην πράξη δυσκολότερο.

Οι περισσότεροι εξ όσων έχουν καταφέρει το στοίχημα του εισοδήματος μέσω διαδικτύου- και κατ’ επέκταση της επιβίωσης – μένουν προσκολλημένοι σε αυτό, εκμεταλλευόμενοι μόνο ορισμένες από τις ελευθερίες που προσφέρει. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάρα ατέλειωτες ώρες στο σπίτι, μπροστά στον υπολογιστή, αποτέλεσμα που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προθέσεις.

Ακόμα και έτσι βέβαια, ελάχιστοι αφήνουν την ψηφιακή τους καριέρα για να επιστρέψουν σε παραδοσιακές μορφές απασχόλησης, με δύστροπα αφεντικά, κουραστικές συναναστροφές και το γολγοθά της επαναλαμβανόμενης καθημερινής μετακίνησης προς και από το γραφείο.

Η καριέρα του ελεύθερου ψηφιακού επαγγελματία (freelancer) εκτός από τα παραπάνω, επιτρέπει ευέλικτα ωράρια εργασίας αλλά και την δυνατότητα να αρπάξεις το laptop σου και να πας σε ένα καφέ της γειτονιάς σου, στο σπίτι ενός φίλου, σε μια άλλη πόλη (ή ακόμα και σε μια άλλη χώρα – αν σου την βαρέσει κατακέφαλα) και αυτή η δυνατότητα από μόνη της έχει αξία, ακόμα και αν δεν την εκμεταλλεύεσαι.

Επειδή λοιπόν τα πρωτα έρχονται πρώτα (βέβαια) θα καταπιαστούμε αρχικά με το θέμα της ψηφιακής καριέρας και το πως μπορείς να πετύχεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα από το διαδίκτυο.

Όσων αφορά στο ντιτζιταλονομαδιλίκι, θα αρκεστώ σε αυτό το σημείο, απλώς να τονίσω, ότι έχει την τάση να είναι εξαιρετικά κακή επαγγελματική επιλογή, διότι είναι πρακτικά αδύνατον να ταξιδεύεις και να δουλεύεις. Το ταξίδι από μόνο του είναι full time απασχόληση, για αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι νομάδες ζουν κυρίως από τα ταξιδιωτικά τους μπλογκ και από δραστηριότητες που σχετίζονται ευθέως με το lifestyle τους.

Η δική μου ψηφιακή καριέρα βασίζεται στον κλάδο του ψηφιακού μαρκετινγκ. Η προσέγγιση μου σχετικά με το πως θα ξεκινήσεις και αναπτύξεις επαγγελματική δραστηριότητα στο διαδικτυο αναγκαστικά θα εστιαστεί εκεί. Είναι ωστόσο πολλά τα κοινά βήματα, ειδικά στην αρχή και θα υπάρξουν και κάμποσες αναφορές και οδηγίες για άλλες τέχνες.

Σύντομα:

Η Αγορά της Ψηφιακής Εργασίας:
Που παίζεται το πανηγύρι και πως.

Το Ψηφιακό Γραφειό:
Πως αυτοοργανώνεσαι – Ποια είναι τα εργαλεία σου.